Wykonywanie usług gastronomicznych może być opodatkowane w formie karty podatkowej. Stawka opodatkowania jest uzależniona od zakresu w/w usług i od liczby zatrudnionych, przy czym ilość pracowników nie może przekraczać 4 zatrudnionych. Liczba ta obejmuje także współpracującego członka rodziny z wyłączeniem małżonka oraz innych osób zatrudnionych w celu praktycznej nauki zawodu lub utrzymania czystości w zakładzie. Kwota podatku dochodowego jest ustalana w drodze decyzji naczelnika urzędu skarbowego właściwego dla miejsca zamieszkania (siedziby) lub prowadzenia działalności wydawanej corocznie na podstawie wniosku przedsiębiorcy sporządzonego na formularzu PIT-16, odrębnie lub załączanego do wniosku o rejestrację działalności gospodarczej polegającej na wpisie do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej CEIDG. Jeżeli do 20 stycznia kolejnego roku podatkowego podatnik nie zgłosi likwidacji działalności gospodarczej lub nie dokona wyboru innej formy opodatkowania, uważa się, że prowadzi nadal działalność opodatkowaną w tej formie. W przypadku prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej składa jeden ze wspólników.
Stawka podatku określona w decyzji urzędu skarbowego jest płacona do dnia 7-go każdego miesiąca za miesiąc poprzedni; za grudzień zaś do dnia 28-go grudnia.
Rozpiętość podatku odprowadzanego w tej formie dla usług gastronomicznych obrazuje poniższa tabela.
Jeżeli podatnik we wniosku o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej zgłosi prowadzenie działalności w różnych zakresach lub różnych miejscowościach, dla których przewidziano różne wysokości stawek karty podatkowej, wysokość podatku dochodowego w formie karty podatkowej ustala się według stawki właściwej dla tego zakresu działalności i miejscowości, dla których przewidziana jest stawka najwyższa.
Uwaga: Spod opodatkowania na w/w zasadach wyłączona jest sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,5% alkoholu.
Prowadzenie działalności gastronomicznej
|
Oznaczenie stawek
|
Wielkość stawek w zł
|
W zakresie sprzedaży lodów z automatów |
0 |
486-647 |
1 |
647-853 |
2 |
769-975 |
3 |
893-1096 |
4 |
1204-1416 |
W zakresie pozostałej działalności gastronomicznej |
0 |
405-568 |
1 |
568-790 |
2 |
675-893 |
3 |
809-1015 |
4 |
1091-1337 |
0 - oznacza prowadzenie działalności bez zatrudnienia pracownika
1 - oznacza prowadzenie działalności przy zatrudnieniu 1 pracownika
2 - oznacza prowadzenie działalności przy zatrudnieniu 2 pracowników
3 - oznacza prowadzenie działalności przy zatrudnieniu 3 pracowników
4 - oznacza prowadzenie działalności przy zatrudnieniu 4 pracowników
Czy ta strona była przydatna?