Zgłoszenie działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi
Jakość handlowa to cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania.
Podjęcie działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi w tym owocami i warzywami w stanie surowym lub przetworzonym podlega zgłoszeniu wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego.
Powyższe nie dotyczy:
1) rolników, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w zakresie prowadzonej działalności rolniczej oraz przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) podjęcia działalności gospodarczej w zakresie obrotu detalicznego artykułami rolno-spożywczymi;
3) artykułów rolno-spożywczych wytwarzanych na własny użytek.
Zgłoszenia dokonuje się nie później niż w dniu rozpoczęcia działalności gospodarczej. Zgłoszenie powinno być sporządzone w formie pisemnej i powinno zawierać:
1) imię, nazwisko i adres albo nazwę i siedzibę zgłaszającego;
2) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym albo w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej;
3) określenie przedmiotu działalności gospodarczej, w tym informację o działalności eksportowej;
4) wskazanie miejsca produkcji, składowania lub konfekcjonowania artykułów rolno-spożywczych.
Wzór dokumentu zgłoszenia działalności można pobrać na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS)

