Jeśli chcesz przygotowywać żywność w lokalu gastronomicznym, musisz uzyskać decyzję właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego. Będzie ona polegać na zatwierdzeniu zakładu i wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru złóż najpóźniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Złóż wniosek o zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Przed wydaniem decyzji o zatwierdzeniu zakładu Inspekcja Sanitarna przeprowadza wizytację i sprawdza, czy spełniono wymagania obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, w tym określonych w zał. nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
Pozwolenie sanepidu
Potrzebne jest:
- jeśli nie było wydane wcześniej
- przy jakiejkolwiek zmianie wewnątrz lokalu lub w procesie technologicznym
Podczas kontroli Inspekcji Sanitarnej i przeglądu pomieszczeń powinieneś przedstawić następujące dokumenty:
1. w przypadku nowego lokalu:
- decyzję z urzędu gminy o warunkach zabudowy (pozwolenie na budowę)
- plan lokalizacji zaakceptowany przez urząd gminy i uzgodniony z Sanepidem
2. w przypadku adaptacji, przebudowy lokalu:
- pozwolenie z urzędu gminy/dzielnicy na zmianę sposobu użytkowania
- pozwolenie z urzędu gminy/dzielnicy na przebudowę (jeżeli narusza się strukturę budynku, należy dołączyć wszystkie projekty; jeśli jest to tylko adaptacja, np. ścianki działowe, dołącza się tylko projekty technologiczne i wentylacji)
3. w obydwu przypadkach:
- projekt budowlany, projekty branżowe (wentylacji, wodno-kanalizacyjny, budowlany, elektryczny) oraz technologiczne – powinny być uzgodnione przez rzeczoznawców (lista na stronach internetowych sanepidów) lub bezpośrednio przez sanepid
- odstępstwo (należy wystąpić do wojewódzkiego inspektoratu sanitarnego) w przypadku zaniżonej wysokości lokalu, braku oświetlenia naturalnego na stanowisku pracy lub zagłębienia pomieszczeń
- oświadczenie kierownika nadzoru budowy (nowy lokal) lub firmy budowlanej (adaptacja), że prace związane z budową, przebudową lub adaptacją wykonano zgodnie z zaopiniowaną dokumentacją projektową, a użyte materiały posiadają wymagane certyfikaty
- protokół ze sprawdzenia wentylacji obiektu (skuteczność i głośność)
- decyzję z urzędu gminy/dzielnicy o braku sprzeciwu, co do dopuszczenia do użytkowania lokalu
- dokumentację działalności gospodarczej
- badanie wody (wykonuje sanepid)
- umowę na wywóz nieczystości stałych i pokonsumpcyjnych
- umowę na czyszczenie separatora tłuszczu
- inne, jeśli zachodzą dodatkowe przesłanki (np. zgoda zarządcy budynku na prowadzenie takiej działalności)
Podstawa prawna:
Czy ta strona była przydatna?